Vitamin E uz koenzim, Q10 štiti srčani mišić od ‘angio’ napada.
Naše ga tijelo ne može sintetizirati pa ga je potrebno unositi hranom i dodacima prehrani.
S vitaminom C sprječava i liječi trombozu i aterosklerozu te poboljšava spolni nagon i vid.
Uz vitamine A, C i selen čini izvrsnu kombinaciju antioksidansa-čuvara.
Pomaže u liječenju hipertenzije, multiple skleroze, bronhijalne astme, alergija, sepse (trovanja krvi), febrilnih infekcija.
Smanjuje razinu lošeg i povećava razinu dobrog kolesterola. S
prječava pojavu plakova na unutarnjim stijenkama krvnih žila.
Čuva kardiovaskularni sustav i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. A njegov nedostatak povećava rizik od raka 580 puta!
Budući da je vitamin E topiv u mastima, najviše ga ima u pšeničnom i kukuruznom ulju, sojinim zrnima, orasima i sjemenkama, biljnim uljima, obogaćenom palminom ulju, suncokretovom ulju, jajima, ribi, piletini, margarinu i zelenom lisnatom povrću. Međutim, nijedan od ovih izvora ne može osigurati dovoljne količine vitamina E.
Vitamin E poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, što znači da sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala koji se svakodnevno javljaju u našem tijelu pod utjecajem stresa , treninga, zagađenog okoliša i sl., a predstavljaju ozbiljnu prijetnju našem zdravlju.
Aktivni je antioksidans, koji neutralizira slobodne radikale i na taj način usporava proces starenja.
Sportaši također spadaju u skupinu kojoj je zbog velikih opterećenja (stres, trening) potreban povećani unos antioksidansa.
Recenzije
Još nema recenzija.